Als je moussaka zegt, zeg je Griekenland. Afgelopen jaar was ik voor het eerst op vakantie in het land van de tzaziki, ouzo en feta. Bijna 3 weken lang heb ik me tegoed gedaan aan de heerlijke Griekse keuken, maar er was 1 ding wat ik miste: mijn eigen vegetarische moussaka! Misschien beledig ik nu enorm veel mensen, bij voorbaat sorry dan, maar de moussaka’s (zowel vegetarisch als niet-vegetarische varianten) haalden het niet bij mijn eigen recept. Het kost wat bereidingstijd, maar als je dit gerecht op tafel zet, weet ik zeker dat je de mensen die mee-eten blij gaat maken!
Benodigdheden:
- Grote braadpan (of een grote wok bij gebrek aan een braadpan)
- Ovenschotel
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook (of meer, net wat je wilt en waar je de volgende dag naartoe moet)
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 200/250 gram rode linzen (net hoe dik je de saus wilt, mocht je Amerikaanse cups hebben: 1/1,5 cup is dat)
- 1 grote tomaat of 8 cherrytomaatjes (of een blikje ah basic diced tomatoes wanneer je tijdsnood hebt)
- tomatenpuree
- 250 ml gekookt water + 1 groentebouillon blokje
- 300 ml volle melk
- Geraspte kaas
Voor de moussaka kruidenmix:
- 1 eetlepel oregano
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel zwarte peper (probeer dit op gevoel te doen, het mag best een beetje kruidig zijn)
- 1 theelepel zout (probeer dit ook op gevoel te doen, het bouillonblokje zorgt namelijk ook voor zout!)
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel kaneel
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de ui, knoflook en tomaten in blokjes.
- Snij de courgette en aubergine in dunne plakjes.
- Fruit de ui en knoflook aan.
- Doe het blikje tomatenpuree erdoor.
- Bak 2 min op hoog vuur.
- Doe nu de tomaten erbij (of het blikje tomaten) en de linzen + bouillonblokje en water.
- Laat 15 minuten inkoken tot de linzen zacht zijn.
- Voeg dan de melk en de kruidenmix toe. Deze hoef je van te voren niet te mengen, maar mag wel als je dat makkelijker vindt!
- Laat de saus 10 minuten inkoken.
- Bekleed een ovenschaal met plakjes courgette en aubergine tot je een laagje krijgt. (De laagjes zijn dus dubbel, want de aubergine en courgette komen op elkaar te liggen.)
- Giet hierop een lepel saus net zolang tot de schaal vol is.
- Doe er geraspte kaas overheen en zet 45 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
PS: leftover moussaka is de volgende dag echt méga lekker bij een pasta aglio e olio.
0 reacties op “Vegetarische Moussaka met linzen”Voeg die van jou toe →