Vegetarische Moussaka met linzen

Vegetarische Moussaka met linzen

Als je moussaka zegt, zeg je Griekenland. Afgelopen jaar was ik voor het eerst op vakantie in het land van de tzaziki, ouzo en feta. Bijna 3 weken lang heb ik me tegoed gedaan aan de heerlijke Griekse keuken, maar er was 1 ding wat ik miste: mijn eigen vegetarische moussaka! Misschien beledig ik nu enorm veel mensen, bij voorbaat sorry dan, maar de moussaka’s (zowel vegetarisch als niet-vegetarische varianten) haalden het niet bij mijn eigen recept. Het kost wat bereidingstijd, maar als je dit gerecht op tafel zet, weet ik zeker dat je de mensen die mee-eten blij gaat maken!

Benodigdheden:

  • Grote braadpan (of een grote wok bij gebrek aan een braadpan)
  • Ovenschotel
  • 1 rode ui 
  • 1 teentje knoflook (of meer, net wat je wilt en waar je de volgende dag naartoe moet)
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 200/250 gram rode linzen (net hoe dik je de saus wilt, mocht je Amerikaanse cups hebben: 1/1,5 cup is dat)
  • 1 grote tomaat of 8 cherrytomaatjes (of een blikje ah basic diced tomatoes wanneer je tijdsnood hebt)
  • tomatenpuree
  • 250 ml gekookt water + 1 groentebouillon blokje
  • 300 ml volle melk
  • Geraspte kaas

Voor de moussaka kruidenmix:

  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel zwarte peper (probeer dit op gevoel te doen, het mag best een beetje kruidig zijn)
  • 1 theelepel zout (probeer dit ook op gevoel te doen, het bouillonblokje zorgt namelijk ook voor zout!)
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij de ui, knoflook en tomaten in blokjes.
  3. Snij de courgette en aubergine in dunne plakjes.
  4. Fruit de ui en knoflook aan.
  5. Doe het blikje tomatenpuree erdoor. 
  6. Bak 2 min op hoog vuur.
  7. Doe nu de tomaten erbij (of het blikje tomaten) en de linzen + bouillonblokje en water.
  8. Laat 15 minuten inkoken tot de linzen zacht zijn.
  9. Voeg dan de melk en de kruidenmix toe. Deze hoef je van te voren niet te mengen, maar mag wel als je dat makkelijker vindt!
  10. Laat de saus 10 minuten inkoken.
  11. Bekleed een ovenschaal met plakjes courgette en aubergine tot je een laagje krijgt. (De laagjes zijn dus dubbel, want de aubergine en courgette komen op elkaar te liggen.)
  12. Giet hierop een lepel saus net zolang tot de schaal vol is.
  13. Doe er geraspte kaas overheen en zet 45 minuten in de oven. 

Eet smakelijk! 

PS: leftover moussaka is de volgende dag echt méga lekker bij een pasta aglio e olio.

0 reacties op “Vegetarische Moussaka met linzenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie