Tikka Masala curry met kokosrijst

Tikka Masala curry met kokosrijst

Dit gerecht is er eentje die ik tijdens mijn studie in Sydney (Australië) voor het eerst maakte, maar inmiddels een groot favoriet is. Ik woonde in een huis met 3 Bangladese huisgenoten, een land waar curries en rijst net zo gewoon is als voor ons de aardappel is. Ik durfde dan ook niet mijn huisgenoten te laten proeven, want ik was bang dat ze het als een belediging op hun keuken zagen.

Boy, was I wrong. Nu, bijna 5 jaar na dato kreeg ik onlangs nog een appje van een van m’n huisgenoten met de opmerking dat ze mijn curry zo erg mist! Ik denk dat dat het mooiste compliment is dat je kunt krijgen. Zelfs mijn rijsthatende zusje heb ik een groot fan gemaakt van dit gerecht en daarom deel ik het recept hier graag!

Benodigdheden:

  • 1 kipfilet
  • 1 pot Patak’s Tikka Masala
  • Lassie Toverrijst (in principe is elke rijst oke, maar toverrijst doet zijn naam eer aan: heerlijke droge rijst die niet plakt!)
  • 1 paprika
  • 3 middelgrote of 2 grote tomaten
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • Griekse yoghurt
  • Blikje kokosmelk
  • Koriander
  • Zout
  • Peper
  • Naanbrood
  • Olijfolie om in te bakken

Bereiding:

Snijd de kip, ui, paprika en tomaat in blokjes en hak de knoflook klein (als je geen knoflookpers hebt).

Pak een pan (zorg dat deze diep genoeg is, want in deze pan ga je straks alles mengen) en zet hem op het vuur met een scheutje olijfolie erin.

Pak een pan om rijst in te koken. Voeg hier het blikje kokosmelk aan toe en vul datzelfde blikje met water zodat er een kokosmelkwater mengsel ontstaat. Tip: wanneer je dat blikje met water hebt gevuld en in de pan hebt gegoten, gooi het blikje niet weg! Hiermee kun je namelijk rijst afmeten. In de regel is het: 1 blikje rijst op 2 blikjes water/kokosmelk. Scheelt je weer afwassen. 😉 Vind je dit niet fijn, volg dan de aanwijzing op de verpakking om de rijst te bereiden.

Zodra de olijfolie heet genoeg is, voeg je de blokjes kip er aan toe. Deze bak je totdat de buitenkant gebraden is (wit/bruin laagje). Haal de kip eruit en zet even weg in een apart bakje. Dit wil je doen, anders is je kip straks te droog!

Voeg nu de ui en knoflook toe in dezelfde pan als waar je de kip in gebakken hebt en bak de ui op hoog vuur een beetje glazig.

Voeg (wanneer de ui een beetje gebakken is) de paprika toe en de pot Tikka Masala saus. Voeg daarna pas de blokjes tomaat toe, anders worden de tomaatblokjes een pap.

Pak het bakje met kip dat je net apart hebt gezet en voeg dat ook toe aan de pan met saus. Laat even 10 minuten op een laag vuur warm worden met de saus. Check ondertussen of de saus niet gaat koken, dan is het eerder warm. 😉

Wanneer de saus klaar is om opgediend te worden, voeg je naar smaak Griekse yoghurt toe (ik doe er altijd 2 grote eetlepels bij, omdat het de saus iets milder maakt). De Tikka Masala saus is van zichzelf vrij kruidig en met de yoghurt maak je hem smaakvoller.

Pro tip als je meer tijd hebt: pak een koekenpan en smelt hierin een kneepje (bak)boter. Wanneer de boter een beetje bruin wordt en gaat sissen, voeg je hier wat van je zojuist gekookte kokosrijst aan toe. Laat dit op middelhoog vuur even staan zodat je rijst een knapperig korstje krijgt. Roer om en bak de rijst zo knapperig als je zelf wilt. Serveer samen met de saus. Garneer met wat blaadjes koriander en naanbrood.

Eet smakelijk!


0 reacties op “Tikka Masala curry met kokosrijstVoeg die van jou toe →

Geef een reactie